Arhivele viitorului – ep. 12: Biodiversitatea și emergența bolilor

0
(0)

Invitat: Prof. Andrei D. Mihalca
LIVE de la 21:00 pe https://www.youtube.com/watch?v=oP0feyHO7Ns />
La ora actuală auzim tot mai des că biodiversitatea dispare și că ea trebuie protejată. Oare de ce? Care este importanța menținerii unei diversități biologice cât mai ridicate? Ce valoare are diversitatea biologică? Se poate ea măsura în bani? Una dintre cauzele majore ale dispariției biodiversității este dispariția habitatelor naturale care să o susțină și invazia tot mai agresivă a mediilor antropizate (zone agricole, zone urbane) în puținele habitate naturale. Și implicit contactul tot mai strâns al animalelor domestice și a omului cu animalele sălbatice.
Această interfață, plus urbanizarea animalelor sălbatice creează numeroase oportunități de trecere a anumitor agenți patogeni de la aceste animale sălbatice la om și/sau animalelor lor domestice. Și uneori invers. Amenințarea e dublă. Fie omul sau animalele sălbatice se pot îmbolnăvi cu microbi noi proveniți de la aceste animale și animalele sălbatice pot suferi mortalități mari cauzate de patogeni ai animalelor domestice și omului.
_____________________
Despre invitat
Prof. Dr. Andrei D. Mihalca, este medic veterinar, doctor în Științe în domeniul parazitologiei la USAMV Cluj-Napoca. În 2012 obține abilitarea și devine conducător de doctorat. În 2014 devine primul Specialist Veterinar European din România, fiind diplomat al Colegiul European de Medicină Zoologică, specialitatea Sănătatea Animalelor Sălbatice. Principalele teme de interes în cercetare sunt reprezentate de ecologia vectorilor și bolilor vectoriale, bolile animalelor sălbatice, parazitologia tropicală și medicina conservaționistă.
A publicat până în prezent peste 170 de lucrări ISI și are un indice H de 24, fiind inclus recent în top 2% al cercetătorilor la nivel global. În prezent este coordonatorul secțiunii „Guidelines” din cadrul Tropical Council for Companion Animal Parasites și coordonatorul grupului de lucru Capacity Building din rețeaua VectorNet. A fost și este implicat în proiecte de cercetare, conservare și medicină veterinară socială în numeroase țări din lume printre care România, Kenya, Uganda, Coasta de Fildeș, Somalia, Republica Centrafricană, Liberia, Etiopia, Zimbabwe, Uzbekistan sau Ecuador.
Este membru în colectivul editorial al numeroase reviste științifice printre care Parasites & Vectors, International Journal for Parasitology: Parasites and Wildlife, BMC Veterinary Research, Veterinary Parasitology: Regional studies and Reports. În timpul liber călătorește și face fotografie wildlife.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 Comments

  1. Biodiversitate este în agenda 21 al globalistilor, când de fapt ar fi altceva în spatele Biodiversității… se pare că vreți și voi noua ordine mondiala….

  2. Foarte interesantă emisiunea. Mulțumesc frumos echipei pt tota energia depusă la realizarea acestor emisiuni. In felul acesta vom putea asculta materiale in limba română legate de știință. Pt vorbitorii de limbă franceză recomandat această conferință dezvoltă aceiași tematică, intarind argumentele sau completand discutia de astazi

    https://youtu.be/Lh-rjnFj8O0

    Mult succes in continuare si la cat mai multe emisiuni de genul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *