Arhivele viitorului – ep. 26: Africa de mâine, încotro?

0
(0)

Invitată: Simona Corlan-Ioan

Africa este legată încă de perioada colonială, fie economic, fie prin ricoșeu simbolic. Construcțiile naționale identitare sunt un proces în derulare, cu sincope și erori de parcurs. Persistă disonanța dintre organizarea etnică și religioasă, pe de o parte și cea statală, pe de altă parte.

Idealurile panafricane al părinților independenței născute în jurul ideii unui continent puternic politic și eficient economic, cu o identitate proprie, care au părut a fi fost date uitării în a doua parte a secolului al XX-lea sub presiunea orgoliilor liderilor politici preocupați de întărirea suveranității naționale au revenit mai actuale ca niciodată. Inițiativele de integrare regională – politică și economică – se diversifică și se perfecționează sub presiunea recompozițiilor geopolitice și ținând cont de noii poli de dezvoltare economică.

Manierele în care reacționează fostele state coloniale și Europa în general dau și ele seama despre această umbră a trecutului, despre această culpă supra-asumată (corectă politic). Și când își cer scuze, fostele metropole sunt excesive (retrocedarea bunurilor culturale este un exemplu). Migrația a adăugat la confuzie, ridicând ziduri noi în comunicarea UE-Africa.

Nu trebuie uitate noile procese: avansul economic al Chinei (și, parțial, al Turciei, Indiei și țărilor din Golf, pe partea religioasă radical-conservatoare) și cel religios al Rusiei (conflictul de competență a patriarhiei Rusiei cu aceea a Alexandriei).
Provocările în lumea contemporană obligă la adaptări și reevaluări în procesele de poziționare a Africii (în numele continentului și/sau al statelor naționale) pe scena politică internațională. De pildă, iată votul Africii la ONU în chestiunea suspendării Rusiei din comisia drepturilor omului, cu doar 5 voturi africane pentru, puține abțineri, restul – împotrivă. Aici ajunși, desigur că există și o componentă legată de religiozitate radicală, de extremismul și terorismul care sunt găzduite, fie și parțial, de Africa.

Despre invitată

Simona Corlan-Ioan este conferențiar universitar doctor la Universitatea din București, Facultatea de Istorie. Este directorul fondator al Istitutului de Studii Africane al Universității din București (din 2017). DEA la EHESS Paris sub îndrumarea profesorului Elikia M’Bokolo, PhD la UB sub îndrumarea profesorului Lucian Boia.

A fost profesor invitat la universități din Grenoble și Pau (Franța), respectiv Casablanca și Rabat (Maroc).

A fost ambasador al României în Senegal (rezident la Dakar) și în alte cinci țări subsahariene (2006-2011), respectiv în Maroc și Mauritania (2011-2016).

A publicat mai multe lucrări individuale și collective, dintre care amintim “Inventarea Africii Negre. Călătorii în imaginarul european al secolului al XIX-lea”, Dacia, Cluj, 2001 și “Invention de Tombouctou. Histoires des récits occidentaux sur la ville pendant les XIXe- XXe siècles”, L’Harmattan, Paris, 2014.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

4 Comments

  1. Devin tot mai dezamăgit de aceste discuții. Diplomația și corectitudinea politică sunt la ordinea zilei. Acestea reprezintă o barieră asupra gândirii libere si critice, și trebuie eliminate, dacă scopul este căutarea adevărului.

    Dacă la subiectul China, nu ați menționat de cele mai abominabile lucruri petrecute acolo.

    Aici la Africa deja începeți cu discursul vestic de blamare a albilor pentru ce le-a făcut negrilor. Nu menționați că și negrii au avut sclavi, chiar între ei, că asta era normalul atunci, și ar mai fi dacă nu asistam la progresul tehnologic.

    "Rasism științific", ce termen mizerabil. Colonialiștii când au ajuns, i-au văzut cățărați prin copaci, normal că s-au crezut superiori. Chiar și acum, Africa e continentul cu IQ cel mai mic. Cât de mult contează sau nu, e altă discuție.

    Faptul că este "cel mai tânăr" continent, iar denotă primitivism, fiindcă în țările dezvoltate nu se mai fac 7-8 copii pe familie.

    Nu menționați nici de propagandele tot mai accentuate cu BLM, unde le-am văzut adevăratele instincte.

    Subiectele trebuie abordate onest, cu mintea deschisă, și fără frica de a fi catalogați cu diverse etichete, tot mai comune în aceste timpuri, aruncate de oameni reduși, care nu doresc adevărul, ci doar corectitudine politică.

    Cum mă așteptam: nici un comentariu de imigranți în Europa, de scandalurile, violurile și mizeriile pe care le fac. Au distrus una din cele mai democratice și civilizate țări: Suedia. Nimic despre așa ceva. Doar corectitudine politică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *