Arhivele viitorului – ep. 35: Ce valori cultivă școala din România? Cu Doru Căstăian

0
(0)

Emisiune realizată de Ciprian Mihali și Cristian Presură

#ciprianmihali, #cristianpresura, #dorucastaian

Miercuri, ora 21:00 LIVE aici: https://www.youtube.com/watch?v=pBYj9Ecf0GI />
Invitat: Doru Căstăian
Ştim deja – este un truism – că școala are nu doar o valoare informativă – aceasta nici măcar nu mai este funcția fundamentală a școlii în contemporaneitate – ci și o funcţie formativă și formatoare. Şcoala construieşte, transformă, modelează, cultivă, educă în spiritul valorii. Sau cel puţin ar trebui s-o facă. O face însă cu adevărat? Este componenta formativă şi axiologică a şcolii încă vie? Se mai preocupă cineva de ea? O evaluează cineva? Sau mai degrabă ea a fost ucisă – sau măcar condamnată la irelevanţă deopotrivă de pragmatismul epocii, de superficialitate, de evidentul declin al educaţiei şi de obsesia pentru rezultate rapide şi cuantificabile, chiar daca adesea obţinute neriguros şi irelevant? Despre acestea şi despre multe altele vom vorbi în acest episod al Arhivelor viitorului.

Despre invitat
Doru Castaian, născut la 16 februarie 1979, la Galați. Absolvent al secției uman a Liceului Teoretic Emil Racoviță (1997), licențiat în filosofie al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul UBB Cluj Napoca (2001), masterat francofon la UBB Cluj Napoca (2002), doctor în filosofie al Universității de Vest Timișoara (2008). Profesor de Filosofie și Științe Socio-Umane la Liceul de Arte Dimitrie Cuclin din Galați, la Colegiul Național Vasile Alecsandri Galați și profesor asociat la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați. Din 2020, profesor metodist la Casa Corpului Didactic din Galați. Autor, traducător, publicist și animator cultural.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 Comments

  1. Ar fi fost binevenită și o luare de poziție vis-a-vis de fabricile de diplome care batjocoresc sistemul de învățământ românesc, gen Universitatea Dunărea De Jos, al cărei angajat domnul profesor este, deci aveam o opinie în cunoștință de cauză.

  2. @ Cristian Presură – Distingem între: a critica (verb); critică (substantiv); gândire critică (substantiv + adjectiv)
    Persoana care are gândire critică nu acceptă orice enunț ca fiind o propoziție adevărată, își pune întrebări, caută argumente, folosește logica, raționamentul.
    Memorarea ca pe o poezie (vezi comentariile literare, tabla înmulțiriii) nu formează și nu dezvoltă gândirea critică.
    Definiții ale gândirii critice: https://ro.wikipedia.org/wiki/G%C3%A2ndire_critic%C4%83

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *