Ce este neomarxismul? Cu Ruxandra Ivan
Invitată: Ruxandra Ivan (Universitatea București)
Dupa LIVE dezbatem in continuare subiectul pe Discord https://www.discord.gg/presura
„Neomarxism” este cel mai adesea eticheta pe care conservatorii o aplică orcărei tentative de a aduce teme progresiste în dezbaterea publică contemporană. În această perspectivă, neo-marxismul, adesea declinat ca „sexo-marxism”, ar fi răul absolut care paște societățile noastre, îndepărtându-le de o presupusă tradiție, uneori destul de dificil de reconstituit.
În realitate însă, termenul de neo-marxism desemnează mai degrabă diverse tentative care au avut loc pe parcursul secolului XX de a ajusta gândirea lui Marx la realități sociale noi, cum ar fi procesul de decolonizare, structura noii economii globale, dispariția claselor ca urmare a sfârșitului procesului de industrializare și trecerii la o economie pe bază de servicii și apoi de înalte tehnologii. Nu în ultimul rând, trăsătura principală a teoriilor neo-marxiste este efortul lor de a trasa posibile direcții de emancipare a omului, prin deconstrucția conceptuală a structurilor sociale – care sunt, în cele din urmă, structuri de putere – în care acesta este prins. Ori, această sensibilitate la structurile de dominație din societate și la injustiția acestora există, într-o formă sau alta, la fiecare dintre noi. Din acest punct de vedere, asemnea burghezului gentilom, suntem cu toții puțin neo-marxiști fără să știm.
Similar Posts:
-
Adevărul despre HAARP! Cercetare sau armă de distrugere în masă? -
Mergem într-o gaură neagră, deșeu spațial filmat din Romania, cel mai precis ceas și altele! -
Arhivele viitorului – ep. 36: De ce mai avem nevoie de educație umanistă? -
Ce este diplomația culturală? Posibile răspunsuri pentru Institutul Cultural Român
Dupa LIVE dezbatem in continuare subiectul pe Discord https://www.discord.gg/presura
Foarte interesantă discuția. Vă rog, în continuarea dezbaterii, faceți o emisiune și despre (neo)liberalism.
Felicitări pentru calitatea conținutului și, implicit, pentru selecția invitaților!
Dna Ivan cu toata stima ptr. pregatirea dvs. universitara dar folositi tehnica disimularii intentionate cand vine vorba de neomarxismul sexual promovat cu violenta de miscarile antinationale si internationaliste LGBT si care sustin o uniformizare societara la nivel planetar …in special catre homosexualitate si corporatism international.Va inteleg temerile de a sari necontrolat din "barca, progresismului" ,dar daca va dati mare profesoara …faceti-va meseria impartial …indiferent ca deranjati "partea dorsala" minoritara a societatii.
Cristian Presură, minutul 21:53. „Deci tu (R. Ivan) ai zis aşa: oamenii au observat că această teorie marxistă nu a fost aplicată în practică, sau ceva s-a întâmplat, nu s-a întâmplat ceea ce urma să se întâmple conform lui Marx…[adică rezultatele nu au fost cele urmărite]”
De fapt teoria marxistă a fost aplicată în practică cu fidelitate şi tocmai de aceea rezultatele NU au fost cele scontate. Şi: cu cât aplicarea a fost mai fidelă, cu atât rezultatele au fost mai catastrofale – în comparație cu așteptările.
De exemplu: din primele zile şi săptămâni după lovitura din noiembrie 1917, Rusia Sovietică a implementat cea mai importantă prevedere a marxismului, şi anume desființarea proprietății private. De aceea perioada 1918-1921 a fost o catastrofă pentru zeci de milioane de oameni şi a pus în pericol supraviețuirea regimului.
Văzând aceasta, Lenin a fost suficient de flexibil pentru a slăbi parțial rigoarea privatizări şi a permis micile întreprinderi şi comerţuri private („NEP”, Noua Politică Economică). Asta a dus la o relativă redresare economică în perioada 1922-1927 şi la consolidarea regimului. În anii următori s-a reprivatizat totul, iar regimul a rezistat numai datorită unei represiuni în masă. Represiunea nu a fost un capriciu al unor conducători răi, ci necesitatea vitală rezultată din desființarea proprietății private.
Toate aceste sunt descrise într-un articol (ne-academic😁) în două părţi intitulat „Comunismul, un ideal trădat?” — aici https://acum.tv/articol/79024/ şi https://acum.tv/articol/79039/
Citiți şi comentariile mele de acolo; ele aduc completări şi precizări importante.
Cred ca neomarxismul, ca si socialismul sau comunismul, nu au functionat si nu vor functiona niciodata, pentru ca desi unii sustin asta, in realitate nimeni nu vrea ca oamenii sa fie egali.
Felicitări pentru subiectul abordat și pentru invitația doamnei Dr. Ruxandra Ivan.
bravo. sa o mai invitati pe doamna Ruxandra. in care puteti sa dezbateti chestiuni geopolitice.. Cum vedeti viitorul Europei si Uniuni Europene !
Cuvint cheie in capitalism care nu se spune , dacă nu plătesc chiria/rata la banca / întreținerea te arunca in strada în curul gol , de asta capitalismul funcționează . Marx porneste de la un fundament eronat , oamenii sunt egali . Realitatea arată ca oamenii se completeaza unul pe altul iar rezultatul întreprins de un individ e diferit de un altul , nicidecum egal . Ca specie am evoluat în trib și nu în grupuri mari ceea ce se observa în ideologiile de genul spuse în video . Mentalitatea de trib nu se proiecteaza ideal în societățile contemporane vezi marxismul care are câteva caracteristici tribale. Pt a pune in context e nevoie de mai multe explicații și timp . Mulțumesc pt stream Cristian Presură
. Cit mai multe sa ne feed the brain .
Te rog mai multe emisiuni despre idei filosofice ….
Nu stiu de ce pare ca individul asta e dobitoc. Daca vrei sa stii defacto ce e neomarxismul, il cauti pe jordan peterson pe youtube. Ma indoiesc ca adevarul vine de la feministe.
Ar fi fost just să adaugați la titlul subiectului dezbătut: ‘Un punct de vedere al progresistului: ce este neomarxismul’. Este evident că discursul este unul neechilibrat atât timp cât din 3 invitați niciunul nu are o altă părere.
Păcat de timpul irosit.