Curiozitatea, povestea şi ecuaţiile | Cristian Presura | TEDxCaleaDomneasca

0
(0)

Curiozitatea, povestea şi ecuaţiile sunt coloana vertrebrală a fizicii. Curiozitatea este scânteia care, odată ce pătrunde în creier, declanşează o reacţie în lanţ. Aşa cum ştim de la copii, curiozitatea este satisfăcută prin poveşti. Acesta este al doilea pas. Deși frumoase, poveștile nu descriu cantitativ și precis natura. De aceea, pentru a încheia povestea, trebuie să învățam să folosim matematica, limbajul universal al naturii. „Fizica este o cale de a te descoperi pe tine insuti”, asa cum ne marturiseste Cristian Presura.

Fiind unul dintre cei mai cunoscuti fizicieni romani contemporani, Cristian Presura s-a descoperit pe sine prin fizica. Nascut in 1971 acesta a studiat Fizica la Universitatea din Bucuresti. Dupa terminarea studiilor a lucrat la Intitutul de Fizica Atomica unde a studiat proprietatile laserelor in medii active si solide.

A caracterizat proprietatile optice ale sistemelor corelate de electroni, obtinadu-si astfel doctoratul in fizica la Universitatea Groningen din Olanda în anul 2002. In urma cercetarilor sale, Cristian a publicat rezultatele descoperite în numeroase lucrari publicate in reviste de specialitate precum : Science.

In prezent Cristian este dedicate domeniului cercetarii si doreste sa aduca inovatie prin descoperirile sale. Acesta lucreaza ca cercetator la compania Philips si este specializat in sensozi medicali. Alaturi de echipa sa, a inventat primul ceas ce poate masura pulsul sportivilor exclusiv pe baza sensorilor optici. Cristian Presura este totodata membru al asociatiei cercetatorilor romani Ad Astra.

Dedicarea lui Cristian pentru cercetare nu se opreste aici. Acesta a publicat de-a lungul carierei sale zeci de lucrari si brevete, una dintre cele mai cunsocute fiind volumul “Fizica povestita”, o lucrare distinsa ce a fost premiata cu Premiul Academiei Romane in domeniul stiintelor fizice.

Din dorinta de a populariza stiinta si in particular fizica, Cristian este fondator al asociatiei Stiinte pentru Toti. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at https://www.ted.com/tedx

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 Comments

  1. Dl Presura! Eu am auzit dintro emisiune la TV 6 a d-lui Emil Streinu, ca savantii europei si ai lumii, intalniti la Sevre, la palatul etaloanelor de masura, ar fi ajuns la concluzia ca traim intrun univers fizic bidimensional. Dumneavoastra ce parere aveti despre universul fizic bidimensional? Vreau sa mai adaug ca la ideea universului fizic bidimensional, duce imediat identitatea dimensionala masa-sarcina. In universul fizic bidimensional, toate marimile fizice sunt scrise ca relatii intre spatiu si timp, adica doar in doua dimensiuni.

  2. Îmi place să te ascult, mai poți îmbunătăți puțin discursul și ești și mai ușor de urmărit. De exemplu, nu poți sări sintagma "de ori" când compari și spui că ceva "este de un milion (de ori) mai mare decât" altceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *