Muzica și dansul la viitor
Invitați: Dan Dediu și Vava Ștefănescu
Cred că viitorul muzicii se va construi pe muzici ale trecutului. Muzicile viitorului, cele ce ar suna cu totul nou, vor trebui să mai aştepte. Un alt ev, poate altfel organizat şi mai puţin comod decât al nostru, le va putea aduce în prim-plan. Nu însă şi viitorul apropiat. Căci el se va hrăni în continuare din vampirizarea muzicilor trecutului, multiplicându-le, combinându-le la nesfârşit şi schimbându-le funcţia ori cadrul în societate.
Ecuaţia viitorului muzicii va fi următoarea: dispecerat plus necrofilie. Dispecerat – pentru că va clasa, organiza şi distribui traficul muzical pe întreaga planetă -, necrofilie – pentru că se va hrăni cu muzici ale epocilor defuncte, pe care le va resuscita într-un mod artificial.
Là ou j’allume le feu c’est ma demeure ! Proverb țigănesc (rom) din Boemia.
Oriunde se așează dansul, nu-și pierde proprietățile, particularitățile, natura. Oricât de mult s-ar duce în muzică, teatru, cinema sau alte arte, dansul spre deosebire de gimnastică sau mersul pe jos este un mod de a înțelege cu alte „instrumente” ceea ce este „aici” și „acum”. Oriunde e dans, este trăire, experiment, cunoaștere.
Dansul este o artă a dispariției, și, ca în tot ce este performativ , este un mod de comunicare în care nu poți să faci „undo”, nu poți să iei înapoi ceea ce este făcut, ceea ce este „comis”. Tocmai din acest motiv este o artă care în orice instanță este deschisă spre viitor, spre momentul următor. Un moment absolut. Știința dispariției „convoacă prezentul, trecutul, viitorul”*Gheisha Fontaine – Les danses du temps
Indiferent de formele prin care se va manifesta dansul în viitor, cred că acestea sunt punctele în care va continua să existe. Formele se diversifică, vor fi mode, stiluri, conjugări sau transgresii, dar noi vom continua să dansăm.
O zi în care nu dansăm, este o zi pierdută pentru noi zicea Nietzsche; de ce oare?
Pina Bausch o imensă personalitate a coregrafiei moderne a parafrazat spunând : dansați, dansați altfel suntem pierduți!
Invitați:
Dan Dediu
A studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. A compus peste 170 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii şi alte 20 piese pentru orchestră, 10 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, violoncel, trombon, dublu concert pentru vioară, violoncel, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian), 7 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, patru opere (Post-ficţiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută) și o ConcertOperă (Wagner Under).
Este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale de compoziţie și a coordonat în calitate de director artistic festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (în 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-2021).
Dan Dediu este profesor de compoziţie, director artistic al ansamblului Profil, iar între 2008-2016 a fost rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. De asemenea, este doctor honoris causa al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași și al Universității din Craiova.
Vava Ștefănescu este coregrafă și dansatoare care trăiește și lucrează în România.
Are un master în management cultural – Cooperare Artistică Internațională la Universitatea Paris VIII UFR Arts, Paris, Franța.
Portofoliul său artistic conține peste 45 de spectacole originale ori realizate în colaborare cu regizori importanți de teatru (Mihai Măniuțiu, Tompa Gaborr, David Zinder, Atila Vizayer, ș.a.) din care amintim Despre Tine (1998, 2020), Uitarea în regia lui Mihai Măniuțiu (2001,2008 – Teatrul Național Cluj), Visele călătorilor de pe Titanic (2004 – Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște), Perscuitorii de perle (2002 – Opera Națională București), 16 lecții despre dezastrele…(2001, Teatrul Oleg Danovski, Constanța), Solo on line (2004, Teatrul Național Cluj), O vară fierbinte pe Iza (2007, Teatrul Național Cluj), Cvartet pentru o lavalieră instalaţie coregrafică (2008), Ghetto blaster, (2008Teatrul Masca Bucureşti), After All (2011, Festivalul Temps d’ Images, Cluj), Occupy Vava – instalație performativă (2012, TNC)…
Spectacolele sale au fost prezenate în presigioase festivaluri naționale și internaționale.
Si ambele se joaca cu sufletul. 😉
Muzica viitorului…?!!!!! Sper sa nu evolueze manelele 😡😠
Singura poluare maxima …. manelele Urlătoare , gibonii următori
muza e spiritul ce niciodata nu va fi laudat pe scena , vor multumi directorilor caselor de discuri etc.. si ori cati bani va face cineva din muzica defapt va ramane la fel de sarac cu duhul cum a inceput inainte de a vedea muza!
Salut
Doamne, d-nule PRESURĂ, unde ați aflat asemenea valori?
Nu mai speram că există! Vă mulțumesc pentru emisiune, le mulțumesc invitaților dumneavoastră că există!