Proxima Centauri. Cea mai apropiată stea de noi.
#shorts #youtubevideos #subscribe
Proxima Centauri. Cea mai apropiată stea de noi. Locul vacanțelor nepoților noștri. Recent, s-a decoperit și a treia ei planetă! Au ce vizita!
Proxima Centauri este o pitică roșie. O stea mai mică decât Soarele care arde mocnit chiar și mii de miliarde de ani.
Prima planetă a stelei Proxima Centauri este cea mai spectaculoasă: Proxima Centauri B. Este stâncoasă, de dimensiunea Pământului și oribitează în jurul stelei la 11 zile, adică e foarte aproape de stea. Cum steaua este mai rece decât Soarele, temperatura acolo este ideală pentru apa lichidă. La piscină nene!
Proxima Centari C este a doua planetă, o mică planetă gazoasă, la distanță mare de stea. De vizitat pentru friguroși.
Si iată cea de-a treia planetă, nou descoperită: Proxima Centauri D. Orbitează la 5 zile, deci este mai aproape de stea decât prima planetă și are o masă puțin mai mică decât Pământul. Astronomii au măsurat-o prin efectul indirect pe care îl are asupra stelei gravitația planetei. Practic, steaua se mișcă puțin înainte și înapoi datorită atracției gravitaționale a planetei, cu viteze de până la 40 de cm pe secundă. Suprinzător cum astronomii au putut măsura viteze cosmice așa de mici. Doar că planeta asta nouă, a treia, e mai periculos de vizitat. Fiind la o distanță de 40 de ori mai aproape de stea decât Pământul de Soare, radiațiile ucigătoare de la stea sunt mult mai mari. Acolo vacanța e indicată doar celor care au echipamente de protecție!
Bravo Cristi ! Școala are nevoie de tine !
N-ar fi exclus ca să se mai descopere vre-o planeta lângă Proxima Centauri, după calibrarea completă a lui James Webb telescop.
Chiar ca o vacanta de neuitat 🥳🥳🥳
Mai ales sa nu uitam , sistemul Centauri e compus din 3 stele , doua binare si o a treia , Proxima , ce orbiteaza in jurul binarelor la o distanta de 400 de ori mai mare ca distanta Soare – Pluto. Steaua principala e de marimea soarelui , cealalta un pic mai rece avand in spectrul vixibil o frumoasa culoare portocalie . Iar mazinul sistemului ei bine cea mai departata dar si cea mai naravasa avand puternice eruptii stelare. Cu un pic de efort de imaginatie oare ce " clima " ar avea acea planeta ? Fiind asa aproape sigul e blocata gravitational , aratand aceeasi fata spre stea. Banuiesc nu s sigur. Daca pe fata luminata ei bine am avea nevoie de costum termic special pe partea vesnic intunecata ar fi temperaturi negative extreme . Dar terminatorul planetei , acolo imaginatia mea spune ca poate poate ar fi ceva sanse. Fara un camp magnetic insa nu cred. De fapt eruptiile stelare puternice pot steriliza la propriu o planeta…
Cea mai apropiată stea de pământ din câte stiu era soarele=)
Bravo! 🥂
Am putea trai sau în viitor sa călătorim pe una dintre aceste planete? Aș vrea părerea dumneavoastră personala🙂
spunene mai multe despre saturn.mai multe detalii