#2i​ 📘 Ce este naționalismul? Ep.22 Invitat: Marius Turda

0
(0)

Urmareste aici toata seria “Dicţionarul de idei şi ideologii” (2i) din care acest video face parte:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF />
Europa este din nou cuprinsă de febra naționalismului! În fiecare zi, auzim la Budapesta, Londra, București sau Paris un limbaj naționalist agresiv și de excludere. Pentru a recunoaște și pentru a examina această revenire a naționalismului în Europa, trebuie să urmărim tradițiile istorice specifice ale fiecărei țări, dar, în același timp, avem nevoie și de un cadru metodologic și comparativ adecvat pentru a ne putea ocupa de chestiuni privind identitatea colectivă, minoritară și individuală într-o Europă tot mai divizată și polarizată.
Este greu să limităm însă naționalismul la o simplă definiție. Pentru cei mai mulți oameni, o identitate etno-națională fixă (românească, poloneză etc.) reprezintă o calitate dobândită la naștere. Pentru aceștia, națiunea nu este un „concept intelectual” care trebuie discutat mereu. Există, de asemenea, unele persoane și grupuri care nu se conformează categoriilor fixe sau standard ale naționalismului; ei susțin ca au o identitate „hibridă” care se află între aceste categorii. O atare identitate „între”, cum s-ar spune, amestecă diferite limbi și tradiții culturale; uneori ea se bazează pe concepții opuse de etnicitate (sunt unii care sunt în același timp și evrei și polonezi; și români și maghiari); această „hibriditate” există într-o relație deloc confortabilă cu naționalismele exclusiviste, care definesc într-un mod rigid membrii unei națiuni.

Daca ne uităm, de exemplu, la crearea României Mari, observăm după 1918 fuzionarea unor teorii naționaliste diverse (lingvistice, culturale, religioase, biologice) care a atins dimensiuni (românești) extreme. Deși s-a bazat mereu pe o idee de națiune română așa cum au definit-o naționaliștii romantici ai secolului al XIX-lea, în perioada interbelică naționaliștii români și-au dorit un stat român omogen din punct de vedere etnic. Acest naționalism etnic a devenit elementul central al transformării biopolitice gândite mai întâi de Carol II și continuate apoi de mareșalul Ion Antonescu. În perioada comunistă, asistăm la o adaptare continuă a naționalismului interbelic și a proiectului de a face din Romania un stat-națiune perfect.

Marius Turda este Profesor la Oxford Brookes University și Director al Centrului de Studii de Studii Umaniste și Medicale al aceleiași universități. Director fondator al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford (2012-2013). Printre cărțile lui recente se numără Theology and Modernity (2019); Religion, Evolution and Heredity (2018); Historicizing Race (2018, ed. română 2019); The History of Eugenics in East-Central Europe, 1900-1945: Sources and Commentaries (2015; 2017); Latin Eugenics in Comparative Perspective (2014; 2016); Eugenics and Nation in Early 20th Century Hungary (2014; ed. română 2020); Modernism and Eugenics (2010, ed. română 2014).

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

10 Comments

  1. Tu ești asa zisul fizician care spunea ca, copilul este un leptop??? Idea este ca sunteți niște aberații bine plătite și spălate pe creier, care la rândul vostru vreți sa ai îndobitociti și pe alți!!! Dar ce sa vedeți lumea sa cam lămurit ce este cu voi intelectuali de rahat!!! Voi iubiți trădarea, urâțenia, artificialul nu mai aveți nimic natural in voi!!!

  2. Pe scurt: naționalismul nu e patriotism. Naționalistul își iubește țara, dar nu îi place pe străini, de cele mai multe ori dă vina pe ei pt orice este rău în țară. Patriotul își iubește țara și nu are o problemă cu străinii, nici nu inventează frici cum că răul din țară e cauzat doar de străini.

  3. Totdeauna și cam peste tot au existat minorități. Naționalismul, rasismul, xenofobia cresc, atunci când procentajul minorităților, precum actual valul nelimitat de imigranți din culturi și mentalități extrem diferite cresc prea brusc și concurează direct (prin căutarea Job-urilor, locuințelor chiar partenerilor de viață) cu băștinași. In special azi unde lupta de existență și nevoile cresc. UE ar fi fost o prosperare (eventual) , numai dacă granițele externe ar fi fost închise și Imigrația externă blocată. E valabil și ptr. USA, Australia, Canada etc. De menționat e că actual trăim, peste 7.3 Miliarde (tendențios crescănd), comparativ cu 1900 (1.9 – 2 Milarde).

  4. Ce ridicol ,din gandirea romanilor -esti cu adevarat roman dace esti ortodox. Adica cand Marea Britanie a renuntat la catolicism ca sa devina protestanta doar atunci au devenit cu adevarat britanici. Sau Germania in care sunt si protestanti si catolici uni sunt mai germani decat ceilalti.
    Mentalitatea asta cum ca religia este atasata de natiune e valabila doar in anumite tari orientale(musulmane) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *