#2i​ 📘 Dicționar de idei și ideologii. Ultima intalnire, cu opt invitati. Despre viitorul nostru.

0
(0)

În această ultimă ediție înainte de vacanța de vară, am invitat alături de noi câteva dintre personalitățile care ne-au însoțit de-a lungul anului în dialogurile noastre despre idei și ideologii. Filosofi, biologi, politologi, istorici, arhitecți, din țară și din Diaspora, femei și bărbați, ne-au încântat în fiecare joi cu prezentările lor, ne-au condus în universurile multiple ale cunoașterii omenești, ale istoriei lumii și acțiunii politice, ale științei, politicii, filosofiei sau arhitecturii.

Joi, 1 iulie 2021, vor fi cu noi Mihaela Czobor-Lupp, Augustin Ioan, Ruxandra Ivan, Mihai Maci, Mihaela Miroiu, Silviu Rogobete, Alexandru Stermin și Marius Turda, într-o discuție destinsă despre ce a fost Dicționarul de idei și ideologii și mai ales despre ce poate să fie el începând cu luna septembrie, într-o versiune îmbunătățită și cât mai adaptată la setea de cunoaștere a publicului românesc.

Noi, realizatorii acestei emisiuni, am fost convinși de la început și până la sfârșit că numai o bună și răbdătoare informare asupra mersului lumii noastre ne poate feri de manipulări, dezinformări sau radicalizări. Animați noi înșine de pasiunea pentru dialogul interdisciplinar, am fost onorați să putem avea alături de noi, în fiecare joi vreme de 32 de săptămâni, minți strălucite, cercetători consacrați, pedagogi desăvârșiți, care ne-au dovedit că România dispune de un potențial teoretic și științific care merită valorificat, promovat și afirmat ca una dintre valorile cele mai de preț ale acestei țări.

Dorim, împreună cu invitații noștri, să dovedim că se poate și că nu există altă bucurie mai mare decât aceea a descoperirii neîncetate a lumii.

Emisiune realizată de Ciprian Mihali și Cristian Presură

„Dicționarul de idei și ideologii” este o serie de dialoguri despre marile teme ale gândirii sociale, politice și culturale care au construit lumea în care trăim. Sunt invitați în aceste dialoguri personalități din România și din afara țării, cercetători români consacrați în domeniul lor, care expun unui public generalist modul în care au luat naștere cele mai importante sisteme de idei ale lumii moderne, cum s-au transformat ele in ideologii și cum au evoluat de-a lungul timpului până azi. Emisiunile vorbesc deopotrivă despre istoria conceptelor, despre Scopul realizatorilor acestei emisiuni este triplu: să ofere o cunoaștere de calitate, bine structurată, argumentată și comunicată, bazată pe referințe; să adune laolaltă și să prezinte publicului vorbitor de limbă română membri de excepție ai comunității academice și științifice din România și din diaspora; să propună un model de dialog public, bazat pe schimbul argumentat de idei și pe respectul tuturor participanților la acest dialog.

Întreaga serie a Dictionarului de idei și ideologii poate fi urmarită aici:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF />
#ideișiideologii #cristianpresura #ciprianmihali #teoriepolitică #istoriepolitică #ideologie #dialog #2i

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

9 Comments

  1. Silviu R. a realizat și a confirmat chiar că peste 80% din populație (nu numai a României). nici nu sunt academici, nici nu-i interesează sau poate nici nu sunt în stare de a purta sau a înțelege niște discuți de probleme științifice sau socia-erice. I-ar D-mna. Miroiu M. e din păcate departe de facte sau de problemele și diferențele uriașe (și de mentalitate și materiale sau etice) sunt în toate colțurile lumii. "Lumea" și cercul ei mic, academic e aproape irelevant. Peste 20 de ani de "încercare" de a democratiza, a moderniza țăriile de Nord Africa sau orientul mijlociu, Afganistan etc. a adus numai pagube și costuri, cu rezultatul că "puteriile" vestice se retrag cu "coada între picioare"…
    Voi credeți că 3/4 din populația lumii (China, India, Africa peste 2 Miliarde de moslemici) îi interesează propaganda, drepturile LGBT sau "modernizarea' femeilor ?!? În ce lume trăiți ?! USA își pierde din putere și influență mondială UE-ul e un construct local, birocratic, ineficient, inutil chiar, care produce numai costuri.

  2. Și în trecut viitorul a fost mai minunat. De peste 50 de ani se "visează" automobilele zburătoare.. Ei azi nu-s în stare nici să producă automobiile autonome (în serie). D-mna Miroiu își face grijă de societatea "artificială", în timp ce populația Africii crește cu Milion pe săptămână și invadează Europa…🤬

  3. Foarte imbogățitoare momente, va super-mulțumesc tuturor! Eu chiar cred ca oamenii vor găsi calea, rămân încrezătoare în forța umanității!

  4. Sunt cumva pe lângă subiect dar din punctul meu de vedere poliția, armata, 'biserica', tribunalele, pușcăriile etc nu au sesn în societatea actuală, dacă am respecta regula:'bine faci bine găsești' (o singură 'regulă' care face cât restul toate). În loc de pușcării să existe spitale pentru bolnavii care au avut 'de a face' cu poliția.
    Copilul, ființă care va exista să aibe garantat de la părinți sau societate dreptul la o viață demnă (cu minim 10 clase) fără grija pentru ziua de mâine. Adică să poată muncii pentru idealurile și pasiunile lui ci nu pentru grija de mâncare, casă și alte griji existențiale.
    Cred că totul este educația primită în primii 12 ani iar apoi educația formată din societate și experiența anilor trăiți pentru a fi ființe raționale educate corect. Și clar să citească, să citească tot iar ce îi place să aprofundeaze.
    Frica de moarte studiată din copilarie astfel încât mortea să fie un lucru normal, fapt care și este defapt iat fricile de tot felul să tindă spre zero.
    Sunt conștient că mai durează (în țările nordice unele din spusele mele sunt în curs, deci nu este utopie) până o să fie realitate.
    P.S.: Din punctul meu de vedere pământul este plat, covidul nu există etc, evident glumeam. Dacă tot avem neocortex să-l folosim la cele mai înalte capacități.

  5. La noi e jenant servilismul cu care intelectualii neaoși se aruncă cu capul înainte în mainstream-ul zilei. Nimic original, nimic personal, doar o repetare papagalicească a tezelor momentului din zona care poate impune tonul zilei. Și s-a tot dat tonul în anii '30 și am percutat prompt. Și s-a dat tonul în anii '50 și am percutat prompt. Și la fel și azi. Sincer, mi se pare jenant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *