#2i​ 📘 Ce este colonialismul? Ep.25 Invitat: Ovidiu Țichindeleanu

0
(0)

Urmareste aici toata seria “Dicţionarul de idei şi ideologii” (2i) din care acest video face parte:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF />
Colonialismul este partea mai obscură dar mereu prezentă a modernității, a lumii în care ne aflăm. Colonialismul rămâne însă o umbră în acele istorii ale progresului umanității care scot în evidență fenomene ca Renașterea, “Epoca descoperirilor”, Epoca Rațiunii, Iluminismul, Revoluțiile franceză și americană, Revoluția industrială, revoluția științifică și tehnică șamd., până la declarația drepturilor omului și democrația liberală. Tot acest proces e numit modernizarea națiunilor și popoarelor, iar acest tablou familiar, colonialismul rămâne fie un accident, fie un element considerat vetust, din epoca monarhiilor și imperiilor europene, de care s-a trecut în perioada contemporană.

Această perspectivă, ce reduce istoria umanității la istoria triumfală a Europei Occidentale, a fost contracarată de mișcări și studii care, pe de o parte, arată consistența colonialismului modern de-a lungul timpului, începând din 1492, iar pe de altă parte, aduc în primplan istoriile mult mai puțin cunoscute ale părților colonizate, sau a rezistențelor opuse colonialismului: istorii ale tigrului mai degrabă decât ale vânătorului. Din aceste perspective, colonialismul nu este doar o bază pe care s-a clădit lumea modernă, ci o mișcare permanentă a modernității, care a creat structuri de durată lungă, ușor de recunoscut în fenomene contemporane precum diviziunea internațională, extractivismul, rasismul sistemic, abuzuri ale puterii care limitează și ciuntesc moștenirea de cunoașteri a umanității.
În perioada mai recentă, termenul a fost invocat de voci euro-sceptice, fiind folosit pentru a revendica forme de etno-naționalism și a pretinde inocența țărilor din Europa de Est. De fapt, revirimentul survenise în alt context, fiind provocat de o multitudine de mișcări populare și teoreticieni din Sudul Global (și nu numai) ce susțin necesitatea unei schimbări de profunzime a ordinii internaționale, ce aduce în același timp un reviriment epistemic, al modului de a face științe, științe sociale, filosofie și cercetare artistică, o schimbare chiar a modului de a guverna, învățând din cunoașterile marginalizate. Rămân multe de discutat despre modurile în care România și Europa de Est se leagă de colonialism și de diferite imperii, începând chiar din 1492 și trecând prin câteva perioade de transformări fundamentale, până la actuala tranziție post-socialistă; despre cum se leagă colonialismul de capitalism; despre formele sale contemporane și cum arată mișcările de rezistență, liberare și emancipare.

Ovidiu Ţichindeleanu este editor al revistei IDEA artă + societate (www.ideamagazine.ro) şi coordonator de colecţii la editura IDEA (www.ideaeditura.ro), precum Pluritopic, prima colecţie dedicată exclusiv gândirii teoreticienilor nonoccidentali. Doctor în filosofie, Binghamton University, State University of New York (2009).
Scrie despre teorie critică socială, gândire decolonială, filosofie interculturală, teorii istorice ale simţurilor şi percepţiei, istoria filosofiei, Europa de Est şi istoria culturală a postcomunismului. Predă din 2012 la Şcoala Decolonială din Middelburg, Olanda; co-iniţiator al Şcolii internaţionale de la Telciu.
Co-curator cu Raluca Voinea al expoziţiei internaţionale After the Canal There Was Only ‘Our’ World (Ljubljana, Slovenia, 2019), despre deschiderea Canalului Suez în 1869 şi consecinţele sale asupra periferiilor Europei. Autor al Contracultură. Rudimente de filosofie critică (IDEA, 2016); Revoluţia Română televizată (2009). Publicaţii recente: “Der letzte große Komet. Überlegungen zu unserer aufgeklärten Daseinsgleichgültigkeit”, Springerin, Viena, #2/2020; “On the Tension Between Universalism and the Sense of the World”, in Jan Sowa (ed.), The Missing Denominator. Universalism and Progressive Cultural Politics (Varşovia, 2020). Film: Mona Vătămanu, Florin Tudor, Omnia Communia Deserta (2020). În pregătire, cărţi despre istoria culturală a tranziţiei; despre situarea Europei de Est în durata lungă a modernităţii; şi o revizitare a experienţei socialiste.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 Comments

  1. Multumesc! Ma simt mai tanar cu 40 de ani, ca atunci cand profesorul de socialism stiintific dadea de zor in imperialistii si colonialistii occidentali, ignorand toate fenomenele similare din istorie, sau mai grave , caci nu au lasat in urma civilizatie si ordine. Aceiasi profesori (poate ?) canta acum aceeasi melodie, mancand o paine mai alba, din putredul occident.
    Am ramas cu niste nelamuriri: cine a inventat antisclavagismul? SUA, UK sau Turcia, India sau Arabia Saudita? Sufletele moarte de mujici rusi traiau mult mai bine decat unchiul Tom din sudul SUA?
    Oare nu SUA a fortat dupa WW1 cu doctrina autodeterminarii a lui WIlson , imperiul austro-ungarsa elibereze coloniile albe din jur….inclusiv Transilvania, Cehoslovacia,etc ?
    Oare nu SUA a stimulat dupa WW2 Franta si UK sa decolonizeze Africa iar in 1956 sa lase canalul de SUEZ egiptenilor?
    Oare nu SUA au eliberat ,dupa WW3(rece) coloniile sovietice din lagarul socialist ( adica ..si pe noi)?
    Unde au invatat, din ce carti au citit despre libertate, dreptate sociala, etc… liderii miscarilor de eliberare nationala si decolonizare (inclusiv MAO, Ho si Min, Gandhi) .. in Coran, Upanisade, facultatile din Uadagugu , Benghazi sau Bagdad ?

  2. Ba, da-i numele si la mafiotul conspirator hiper vorbitor si manipulator . Al cui e canalul asta , al tau sau al lui, al manipulatorului ala umflat? Ca sa stim sa nu-l mai frecventam.

  3. Cine e manipulatorul ala hipervorbitor si umflat , dece nu-i scri numele si lui, el nu e invitat,? Care-i treba , cine controleaza acest canal tu , sau maniacul ala umflat si manipulator? Ca sa stim sa ne dezabonam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *