Cum a gestionat Australia pandemia?

0
(0)

Invitat: Tudor Codreanu, comandantul pentru Australia de Vest al Diviziei de Asistență medicală de urgență
LIVE miercuri 21:00 aici: https://www.youtube.com/watch?v=FylYXPNc0pg />
Medicina de dezastre și catastrofe reprezintă îmbinarea medicinei de urgență cu managementul dezastrelor. Suntem înconjurați de hazarduri care devin riscuri pentru individ, pentru grup și pentru comunitate, numai atunci când hazardul poate avea efecte asupra lor.

Dezastrele pot fi naturale sau produse de om și își au originea în dezechilibrele între nevoia de resurse (umane și materiale) și resursele avute la dispoziție.

De aceea, managementul dezastrelor cere o pivotare de la a face totul pentru toți (ceea ce societatea se așteaptă în mod normal) la a face cât de mult pentru cât de mulți. Asta cere o schimbare a eticii în răspunsul la dezastre, în care țelul este un număr cât mai mic de decese care ar fi pot fi evitate.

Numărul dezastrelor este în continuă creștere, și chiar dacă numărul deceselor este în scădere, numărul celor afectați de dezastre este și el în continuă creștere. Omenirea nu face destul pentru a încetini sau opri factorii determinanți ai riscului de dezastre, care sunt sărăcia și inechitatea, inegalitatea economică, schimbarea climei, dezvoltarea urbană rapidă și neplanificată, lipsa considerațiilor legate de pregătirea împotriva dezastrelor în dezvoltarea zonelor geografice și urbane, și a resurselor naturale.

Există și alți factori care facilitează vulnerabilitatea la dezastre, cum ar fi schimbările demografice, politicile de dezvoltare fără considerație pentru riscul de dezastru, lipsa regulamentelor și a stimulului pentru investiții private pentru protecția împotriva dezastrelor, lanțurile de distribuție și aprovizionare complexe, distribuirea inegală a tehnologiilor, utilizarea nesustenabilă a resurselor naturale, declinul ecosistemelor, pandemiile și epidemiile.

Despre invitat:
Tudor Codreanu a absolvit Medicina la Cluj. A făcut un masterat în Medicina Dezastrelor la Universitățile din Novara (Italia) și Bruxelles (Belgia) și a obținut un doctorat în Medicina de Dezastre și Catastrofe la Universitatea Australiei de Vest. Din 2007 predă cursuri de medicină de dezastre și de bioterorism la Cluj și în cadrul Cursului European de Masterat. După o perioadă ca medic rezident chirurg tot la Cluj, s-a mutat la Spitalul din Elgin (Scoția), unde a practicat vreme de zece ani medicina de urgență. Din 2009, s-a instalat cu familia în Australia de Vest, unde a lucrat în secțiile de urgență din Bunbury și Busselton. Este comandantul pentru Australia de Vest al Diviziei de Asistență medicală de urgență în regiunea Pacificului de Sud-Est pentru misiuni complexe, precum și unul din cei opt șefi de misiune al echipelor de ajutor medical de urgență în dezastre ai Centrului Național de Terapie Intensivă și Traumă al Australiei cu sediul în Darwin. În sfârșit, este comandantul Centrului de Coordonare a Incidentelor în Australia de Vest, fie că e vorba de agenți biologici (COVID), sau cicloane, sau focuri sălbatice.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

11 Comments

  1. Australia e o inchisoare pentru oamenii care mai gandesc liber, interviul este jalnic, confesiuni al unui calau dintr-un regim totalitar mai rau ca in China. Canalul se mai vrea a fii unul despre stiinta, rusine Nentule Presura !

  2. Tu , Predună ! Vector al științei , nu chemi și un antivaccinist notoriu , de pildă pe senatoarea Șoșoacă ?! Doctorul tău din Australia , nu este un fel de Arafat ?! Adică un nimeni pus șef la "pandemie" ?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *