Securitatea de mâine și rolul tehnologiei. Arhivele viitorului, ep. 5

0
(0)

Invitat: Vlad Niculescu-Dincă
Securitatea e un concept important, fie că vorbim despre securitatea fizică a fiecăruia dintre noi, despre securitatea națională sau despre securitatea și pacea internațională. Pe de altă parte securitatea e un concept contestat. Ce înseamnă Securitate pentru unii poate fi interpretat ca amenințare de către alții, poate marginaliza sau exclude, poate justifica suspendarea unor libertăți, sau poate înlesni alocări de fonduri către mai multă supraveghere.
În același timp, viitorul securității este deseori legat de investiții în tehnologie. Fie că vorbim despre aplicarea tehnologiilor de recunoaștere facială și de predicție a criminalității în practicile de poliție, de rolul inteligenței artificiale în operațiuni militare, sau de securitatea cibernetică a infrastructurilor critice.
A înțelege securitatea de mâine devine strâns legat de o adecvată înțelegere a rolui tehnologiei în securitate. Și dacă ne dăm seama de implicațiile pentru libertate, viață privată și alte valori, am beneficia de pe urma cercetărilor care au ca subiect relația tehnologiei cu securitatea, fie că vorbim despre Studii de Securitate, Relații Internaționale, Filozofia Tehnologiei sau Studii de Supraveghere. O abordare interdisciplinară a subiectului ne pune într-o poziție mai bună să anticipăm și până la urmă, să ne construim mai conștient securitatea de mâine.
_______________________________
Dr. Vlad Niculescu-Dincă predă și cercetează în Haga la Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale din cadrul Universității Leiden, Olanda. Și-a susținut doctoratul în 2016 la Universitatea din Maastricht cu o teză despre filosofia supravegherii mediate tehnologic. În 2017 a primit premiul Early Career Award din partea Societății pentru Filosofie și Tehnologie (Society for Philosophy and Technology) pentru o lucrare derivată din această cercetare. Are o diplomă de master din partea Universității Twente din Olanda în filosofia științei, tehnologiei și societății, a absolvit un program al Universității Tehnice din Eindhoven (PDEng), precum și Facultatea de Automatică și Calculatoare din București.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *