Arhivele viitorului – ep. 24: China ca actor global

0
(0)

Invitat: Viorel Isticioaia-Budura
LIVE marti 21:00 aici https://www.youtube.com/watch?v=nxtESpV07ok />
Din perspectiva diplomatului contemporan, China este unul din protagoniștii majori ai relațiilor internaționale și, deci, trebuie urmărit cu atenție și raportat la elementele esențiale al agendei naționale, proprii, de politică externă.
O sumară trecere în revistă a evoluțiilor din arena internațională permite sesizarea faptului că ele sunt modelate de un număr de factori relevanți, în fapt, aduși în atenție și acutizați de consecințele pandemiei de Covid 19: (1) revenirea în actualitate a competiției dintre mari puteri pentru adjudecarea predominanței regionale și globale, inclusiv privind reconfigurarea zonelor de influență ale acestora; (2) gestionarea impactului celei de-a patra revoluții tehnico-științifice; (3) remodelarea ordinii economice și comerciale globale; (4) problematica generată de schimbările climatice.
Prin magnitudinea dimensiunilor economice, geografice etc., China este prezentă în toate aceste aspecte, și în consecință, influența și relevanța ei pot fi examinate pe oricare din aceste planuri.
China și SUA: comerț bilateral 755 miliarde dolari în 2021, +35% față de 2020, investiții: China în SUA: 175,5 miliarde dolari; SUA în China: 285 miliarde dolari.
China și UE: comerț bilateral 828 miliarde dolari în 2021, +27,5% față de 2020.
China și Rusia: comerț bilateral 147 miliarde dolari în 2021, + 35% față de 2020.

Despre invitat
Viorel Isticioaia-Budura este ambasador de carieră din anul 2004, prin decret prezidențial. Născut la Oradea în 1952, absolvent al Facultății de Filozofie-Istorie a Universității București și al Facultății de Limba și literatura chineză, Universitatea Nankai, orașul Tianjin, R.P. Chineză. Diplomat în MAE (1978-2019), ambasador al României în Republica Coreea (2000-2002), în R.P. Chineză și Mongolia (2002-2011), șef al Departamentului Asia-Pacific în Serviciul European de Acțiune Externă (2011-2014), ambasador al UE în Japonia (2014-2018). Pensionar din 2019.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 Comments

  1. D-ul ambasador ar putea deveni consul onorific al Chinei în Romania. Doamne, ce bine de "chineji" că nu au grija alegerilor electorale. Îi invidiez.

  2. Foarte interesant dialogul. Acum, după ce vă puneţi la punct cu practicile comerciale incorecte ale Chinei, aşteptăm partea a doua în care să dezbateţi subiectul…

  3. China n-ar fi fost vreodata unde e astazi economic si comercial daca nu era Usa care i-a permis toate astea .
    Mare gresala ! Cea mai mare defapt ! Si acum omagiati "reusitele chinei" ? Si cu atat de multa saninatate spuneti ca v-a decide soarta planetei in urmatoarele decenii ?
    Cu atata bucurie spuneti? ca si cum n-ar fi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla planetei .
    Si despre alte subiecte abordate de voi am observat ignoranta asta cu zambetul pe buze si o inconstienta senina .
    Trebuie sa vorbeasca cineva despre lucrurile astea dar sa fi deacord cu orice atrocitate din prezent ….e de noaptea mintii . Ma voi aveti suflet? E lipsa totala .

  4. Si inca un lucru care trebuie spus : China de azi e o distopie futuristica si o inchisoare in sine pentru oameni
    Va rog pe voi omagiatorilor mergeti si traiti acolo chiar in aceste zile ! Sa nu schelalaiti spre nicio ambasada sau consolat sau la politicieni romani cand n-o sa puteti sa mai plecati de acolo . Asta va doresc pentru o mai buna claritate a lucrurilor <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *