Avem nevoie de etică în școli și universități? Cu Emilia Șercan

0
(0)

Invitată: Emilia Șercan
LIVE miercuri de la ora 21:00 aici: https://www.youtube.com/watch?v=lEEZzeq9IC4 />
Prin tradiție, studenții care aderă la mediul academic își asumă responsabilitatea de a învăța și de a realiza creații originale. Universitățile au dezvoltat, de-a lungul timpului, politici de integritate academică, care reprezintă și astăzi baza etică pe care se fundamentează activitatea de predare și de cercetare.

Integritatea academică este înțeleasă, în sens larg, ca un cod moral aplicabil spațiului universitar, dar și angajamentul membrilor comunității academice față de un comportament onest și moral.
La polul opus, lipsa de onestitate academică se poate manifesta prin orice acțiune sau comportament care urmărește obținerea unui avantaj academic nemeritat sau denaturarea rezultatelor evaluării studenților și, implicit, ierarhizarea și clasificarea acestora.
_____________
Despre invitată:
Emilia Șercan este jurnalist de investigație cu o experiență de 25 de ani și lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține titlul de doctor în Științele comunicării, obținut în anul 2013, iar în 2015 și-a publicat teza de doctorat sub titlul „Cultul secretului. Mecanismele de cenzură în presa comunistă”, la Editura Polirom.
A lucrat în presă centrală la Curierul Național, Evenimentul zilei și Grupul Realitatea-Cațavencu, iar de șase ani colaborează cu PressOne, unde publică anchete despre plagiat și învățământul academic. Până în prezent a expus zeci de cazuri de plagiat în tezele de doctorat ale mai multor politicieni sau persoane publice și a publicat peste 4.000 de investigații jurnalistice, interviuri, analize, editoriale și știri. În 2017 a publicat cartea „Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei nații”, iar anul acesta a lansat cartea „Cazul Ponta. Reconstituirea celui mai infam plagiat din istoria României”, ambele apărute la Editura Humanitas.
A câștigat mai multe burse, atât ca profesor, cât și ca jurnalist: bursier al Departamentului de Stat al SUA la Universitatea din Ohio (2016); bursier al statului francez la Universitatea Standhal Grenoble 3 (2012 – 2013); bursier Freedom House în SUA (2004).

De asemenea, a fost distinsă cu mai multe premii profesionale și academice: Jurnalistul anului (2016), Premiul pentru libertatea de exprimare (2016), Premiul pentru jurnalism „Ion Rațiu” (2016), Profesorul Anului (2017), Premiul „Nicolae Iorga” al Societății Române de Științe Istorice, Premiul European Network for Academic Integrity (ENAI) (2019), Premiul Grupului pentru Dialog Social (2019), premiul Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (2020) și premiul International Anti-Corruption Day din partea Ambasadei SUA în România (2020).

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 Comments

  1. avem nevoie de etica in scoli si licee, ar ajuta extrem de mult, probabil valabil si in multe alte tari nu doar in Romania. In universitati nu e cazul, daca au avut parte de educatie in scoala/liceu.
    Din pacate mai e un loc unde e nevoie de etica, in Parlament, dar nu stiu daca se mai poate face ceva.
    Practic exista oameni care sunt predispusi sa intre pe drumuri gresite si ei au nevoie de ajutor pentru a intelege lucrurile. Cu cat trece timpul cu atat e mai greu sa mai schimbi ceva.

  2. Ar trebui dati in judecata si 'profesorii' care au verificat diplomele false ??? ce etica morala au ei ??? Intr-o tara 'normala' diplomele false se anuleaza si TOTI banii luati in numele unei licente luata fraudulos TREBUIE dati inapoi!!!!! Intrebare: la ce capitol din proiectul de suflet a presedintelui Johannis "Romania Educata" intra perpetuarea plagiatelor si 'amnistia' lor??? vai de noi….

  3. O persoană deosebită, într-o țară deosebită, invitată la o emisiune deosebită! Felicitări tuturor!
    Am impresia că decizia CCR a fost dată în mod excepțional pentru a o reduce la tăcere pe Emilia Sercan. Mi-aș dori să o mai revăd la aceste întâlniri.

  4. Un invitat de calibru!
    Un MODEL de integritate si curaj, doamna Emilia Sercan.
    Daca Mediul Academic sau presa ar avea fiecare 100 de astfel de modele,nu ar mai pleca din țara natala,milioane de romani alungati de incompetenta si hotia politicienilor.Din pacate,Romania -ţara mea draga, esti condusa de fosta Securitate.
    Respect,pentru tot ce faceti!
    O mediatizare mai mare,ar permite o informare mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *